Pelissä parisuhde – SuomiAreenalla puhutaan perjantaina rahasta, rahapelaamisesta, rakkaudesta ja yhteisestä tulevaisuudesta

Kolmen viime vuoden aikana talous- ja velkaongelmien kasvu on ollut ylivoimaisesti suurinta alle 29-vuotiaiden ryhmässä. Nyt myös alle 20-vuotiaiden nuorten maksuhäiriöt ovat lähteneet huolestuttavaan kasvuun. DigiConsumers-tutkimushanke tarttuu kipeään ja ajankohtaiseen teemaan ja kysyy, oletko puhunut kumppanisi kanssa rahasta? Keskustelua avittaa maksuton ja anonyymi DCQuiz.fi -parisuhdepeli.

Katso tallenne (45 min.)

Nuorten maksuhäiriöt ovat pandemian aikana pysyneet kevääseen saakka vähäisinä, mutta nyt Asiakastiedon maksuhäiriötilastot kertovat valitettavasta käänteestä. Myös perintäyhtiöt ovat havainneet nuorten asiakkaiden määrän viime aikoina kasvaneen.

Huhti-kesäkuun aikana 1 200 uutta nuorta on saanut maksuhäiriömerkinnän.

Noin 60 prosenttia nuorten ensimmäisistä maksuhäiriömerkinnöistä johtuu maksamattomista julkisen liikenteen tarkastusmaksuista, terveydenhuollon maksuista tai vakuutuksista. Maksamattomina nämä päätyvät suoraan ulosottoperintään.  Jos laskua ei silloinkaan makseta, rekisteröidään tästä henkilölle maksuhäiriömerkintä luottotietoihin.

Kolmannes nuorten ensimmäisistä maksuhäiriöistä on käräjäoikeuden antamia velkomustuomioita. Syynä ovat usein vakuudettomat kulutusluotot tai maksamattomat verkkokaupan ostokset. Nuorilla korostuvat myös maksamattomista vuokrista aiheutuneet maksuhäiriöt.

”Nuoret ostavat enemmän verkkokaupasta kuin muut kuluttajat ja pandemia on vielä lisännyt verkko-ostamista. Pandemia-aika lisäsi myös erityisesti nuorten taloudellisia ongelmia”, toteaa professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

”Lisäksi nuorten aikuisten elämässä tapahtuu isoja muutoksia, kuten oman talouden perustaminen ja perheellistyminen. Nämä siirtymät ovat tutkimusten mukaan aina taloudellisia riskikohtia.”

Ongelmat paisuvat

”Kolmen viime vuoden aikana talous- ja velkaongelmien kasvu on ollut ylivoimaisesti suurinta alle 29-vuotiaiden ryhmässä”, sanoo Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.

On tavallista, että maksuongelmat paisuvat vuosien aikana. Nuoret siirtävät ongelmia eteenpäin ottamalla uusia kulutusluottoja, joita on tarjolla helposti ja paljon. Velkaannutaan lisää, kunnes joskus 25 ikävuoden tienoilla tilanne muuttuu mahdottomaksi.

Pantzarin mukaan myös velkojen euromäärät ovat kasvaneet. Takuusäätiön alle 29-vuotiaiden asiakkaiden ryhmässä ongelmien taustalla on pienituloisuuden lisäksi kolme pääsyytä.

”Ensinnä rahapelaaminen, joka on yllättävänkin yleistä. Toiseksi itsenäistymiseen liittyvät kustannukset ja siinä tulevat yllätykset. Ja kolmanneksi siellä on ihan selkeää ylikuluttamista: ei tunnisteta sitä, mihin oikeasti on varaa ja paljonko rahaa oikeasti on, koska sitä saa helposti ja laskulla voi jättää laskuja maksamatta”, Pantzar kertoo.

Digiympäristö koukuttaa

”Taloustaitojen rinnalla nuorille pitäisi opettaa myös digitaitoja”, sanoo nuorten aikuisten verkko-ostosriippuvuutta tutkinut tutkijatohtori Jussi Nyrhinen Jyväskylän yliopistosta.

Digitaalisen ympäristön ärsykkeet voivat uusimman tutkimuksen mukaan altistaa pakonomaiselle shoppailulle. ”Matala itsehillintä altistaa kohdennetun mainonnan ja sosiaalisen median vaikutukselle ja johtaa impulsiivisiin ostopäätöksiin.”

Miehet ja naiset ovat kuluttajina erilaisia. ”Miehet suhtautuvat talouteensa naisia huolettomammin. He käyttävät naisia enemmän digitaalisia maksutapoja ja ostavat naisia useammin luotolla. Miehet myös kokevat olevansa jokseenkin päättäväisempiä sen suhteen, miten hallitsevat henkilökohtaista talouttaan”, Nyrhinen kuvaa.

Naiset taas ostavat miehiä vähemmän luotolla tai velaksi, ja käyttävät miehiä enemmän maksukorttia. Miehet suunnittelivat ostoksiaan jonkin verran naisia enemmän, kun taas naiset pyrkivät hallitsemaan menojaan vertailemalla hintoja ja tarjouksia.

Eroja sukupuolten välillä on myös säästämisessä. Ensisijaisesti osakkeisiin säästävät miehet. Naisten osuus on suurempi taas heissä, jotka ilmoittavat ensisijaiseksi säästämisen muodoksi pankki- ja asuntosäästämisen.

Rahasta kannattaa puhua

Raha-asioista ja taloudesta on joskus vaikea puhua, varsinkin, jos ei tiedä miten kumppani asiaan suhtautuu. ”Raha on yleisimpiin kuuluva riidanaihe parisuhteissa”, Terhi-Anna Wilska toteaa.

DigiConsumers julkistaa SuomiAreenalla uuden anonyymin ja maksuttoman parisuhdepelin. DCQuiz.fi auttaa ohjaamaan keskustelua yhteisestä rahasta ja tulevaisuudesta.

Miksi parisuhteessa on tärkeää puhua rahasta?

Rahaa käytetään joka päivä, ja isot ostokset ovat pääosin yhteiseen käyttöön tarkoitettuja. Siksi yhteiset periaatteet arjen kulujen jakamiseen on tärkeä sopia jo parisuhteen alussa”, Terhi-Anna Wilska muistuttaa.

Wilskan mukaan rahan ei pidä olla tabu myöhemminkään, ja etenkin lasten kuulleen rahasta kannattaa puhua neutraalisti, tavallisena asiana.

Keskustelu: Pelissä parisuhde – nappuloina sun rahat, mun rahat ja meidän tulevaisuus 15.7.2022 klo 11.00-11.45 Rantalava, SuomiAreena, Pori.

Lisätietoja:     

professori Terhi-Anna Wilska, terhi-anna.wilska@jyu.fi, +358 40 805 4201
viestintäkoordinaattori Eija Seppänen, eija.seppanen@tat.fi, +358 40 508 3645

DigiConsumers?

DigiConsumers-tutkimushankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja ja välineitä 13–25-vuotiaiden nuorten talous- ja kulutustaitojen parantamiseksi erityisesti digitaalisissa kulutusympäristöissä. Tavoitteena on ehkäistä nuorten taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia, sekä rakentaa sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kulutusyhteiskuntaa. Yksi DigiConsumersin päätavoitteista on vahvistaa koulun, kodin, yritysten ja yhteiskunnan toimintaa nuorten taloustaitojen edistämisessä. Monitieteellinen tutkimushanke on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen Tutkimuksen Neuvoston (STN) rahoittama. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2025.  digiconsumers.fi @ConsumersDigi