Eija Seppänen - Sijoittajakoulu antaa eväät tulevaisuuteen – miten salkuille käy?

09.12.2024

Sijoittajakoulun opettajissa on jotain vallan vaikuttavaa. He haluavat, että nuoret saavat paremmat eväät tulevaisuutensa rakentamiseen. He ovat kiinnostuneita nuorten ajatuksista ja se pitää heitä käynnissä.

“Oli superhauska päivä, tapahtuma oli loistava. Opin paljon uutta, ja nyt tiedän uusia yrityksiä ja niiden toimintaa. Sain neuvoa sijoituksiin. Kiitos paljon!”

Tällaisen viestin sain Sijoittaja 2024 -tapahtumaan Helsingin Messukeskuksessa marraskuun viimeisellä viikolla osallistuneelta nuorelta kysellessäni tunnelmia.

Moni Sijoittaja 2024 -tapahtumaan osallistunut kertoo havainneensa, että paikalla oli paljon nuoria. Tästä on osaltaan kiittäminen NYT Sijoittajakoulun opettajia, jotka toivat mukanaan paikalle liki 300 nuorta kurssilaista.

Vaatii innostusta ja motivaatiota tulla yli 20 nuoren kanssa esimerkiksi Joensuusta messuille Helsinkiin. Pendolino Joensuusta lähtee klo 05.00 ja paluu kiskobussilla on myöhään samana iltana.

Ja se ei ole ainoa asia, jota tällainen matkan järjestäminen opettajalta vaatii.

Elämänmittaista oppimista

Sijoittajakoulun opettajissa on jotain vallan vaikuttavaa. He haluavat, että nuoret saavat paremmat eväät tulevaisuutensa rakentamiseen. He ovat kiinnostuneita nuorten ajatuksista ja se pitää heitä käynnissä.

He ovat myös itse opintomatkalla oppimassa uusia asioita ja saamassa vaihtelua normiarkeen. Heistä on kiinnostavaa seurata opiskelijoiden sijoituksia, mihin nämä haluavat sijoittaa ja miten osake- ja pörssikurssit kehittyvät.

Parhaimmillaan yhteisellä matkalla vahvistuu myös yhteisopettajuus.

Opettajat korostavat myös tasa-arvoa lisäävää sisältöä. Sijoittaminen ja rahasta puhuminen positiivisesti keskittyy usein hyvätuloisiin perheisiin.

Tällä kurssilla kaikki taustastaan riippumatta saavat opetusta sijoittamisesta.

Hyväntekeväisyyssalkulla tehdään hyvää

NYTin Sijoittajakoulu on koko toisen asteen opintojen ajan kestävä kurssi, jossa opiskellaan sijoittamisen ja osakesäästämisen perusteita. 2,5 vuotta kestävän kurssin aikana harjoitellaan oman talouden hallintaa ja tutustutaan suomalaiseen yritysmaailmaan.

Osaksi kurssia on tehty hyväntekeväisyyssalkku -konsepti, joka tarjoaa kaikille opiskelijoille omasta varallisuudesta riippumatta mahdollisuuden kokeilla sijoittamista käytännössä.

Kyseisessä mallissa oppilaitos hankkii oman yrityssponsorin, joka lahjoittaa tietyn pääoman opiskelijoiden sijoitettavaksi. Lahjoitettua pääomaa sijoitetaan kaksi vuotta, jonka jälkeen sijoitusten mahdolliset tuotot annetaan kunkin opiskelijaryhmän valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Juuri nyt elämme jänniä aikoja, sillä syksyllä 2022 aloittanut kurssi päättyy ja salkut suljetaan. On tullut aika katsoa, kuinka kunkin salkulle kävi.

Pidetään peukkuja, että useampikin hyväntekeväisyyssalkku on plussalla ja nuorten valitsema hyväntekeväisyyskohde saa lahjoituksen ja me kaikki hyvän joulumielen.

Kirjoittaja on DigiConsumers-tutkimushankkeen viestintäkoordinaattori sekä Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin talousosaamisen asiantuntija. Blogi on julkaistu 5.12.2024 Viisas Raha -lehdessä.

Eija Seppänen Lasten asenteet rahaan ja talouteen