Eija Seppänen - Heti mulle kaikki tänne nyt!

04.11.2024

Tänä syksynä raha on tullut television eri ohjelmaformaatteihin niin kuin kokki- ja sisustusohjelmat vuosia aikaisemmin. Hyvä, että rahasta puhutaan ja raha kiinnostaa kansalaisia laajemminkin. Kiinnostavaa, miten erilaisia ohjelmaformaatteja eri kanavat ovat rahan ympärille luoneet.

Yle Areenan Sijoittajat -ohjelma seuraa neljää nuorta sijoittajaa, jotka jahtaavat kaikkien aikojen nousua. Perheenisä Jusa on laittanut kymppitonnin kulutusluoton kryptoihin. Startup-yrittäjä Ronny haluaa olla rahakas brändi, jonka nimi on kaikkien huulilla. Asuntoflippaaja Noora ei pelkää huonoja markkinoita vaan laittaa kaiken peliin isojen voittojen toivossa. Vili on kyllästynyt pelkkään matkusteluun ja kaipaa päivätöihin.

Asuntoflippaajan äiti on sanonut, että tytär on hannuhanhi, jolla kaikki onnistuu. Silti nuorilla sijoittajilla ei mene kuin Strömsössä. Onko äkkirikastumisen tavoittelu riskien arvoista? Miten käy parisuhteen, kun toinen laittaa yhteiset rahat kryptoihin, kysytään ohjelman esittelyssä.

Nuorten tavoite on äkkirikastuminen ja mediajulkisuus. Tuleekin mieleen Lapinlahden lintujen mainio biisi Heti mulle kaikki tänne nyt. Mikä on Ylen tavoite? Nöyryyttää, katkeroittaa vai masentaa? Katsojana ahdistaa ja itkettää nuorten puolesta. Äkkirikastuminen on vaikea laji, vaikka tekisi kaiken juuri kuin ei kukaan neuvo.

Kuka tahansa voi velkaantua

Nelosella ja Ruudussa on syksyllä Raharemontti-ohjelmassa ratkottu talousahdinkoon ajautuneiden ihmisten talous- ja rahahuolia. Ohjelma havainnollistaa, miten monenlaisista syistä kuka tahansa meistä voi velkaantua.

Hyvätuloinen joutuu luottokorttikierteeseen. Keski-ikää lähestyvä havaitsee eläneensä 15 vuotta yli varojensa. Pätkätöitä tekevä somevaikuttaja maksaa kalliisti somekulisseistaan. Säännöllinen palkkatyö on muuttunut yrittäjyyden alkutaipaleen epäsäännöllisiksi tuloiksi. Nettishoppailevalle kotiäidille tulee ero. Vakava sairastuminen yllättää pariskunnan.

Raharemonttilaisia yhdistää se, että he ovat päättäneet parantaa taloustilannettaan. Raharemontin juontajapari Jaana Pelkonen ja talouden asiantuntija Joni Rintamaa auttavat osallistujia löytämään tavan hallita talouttaan paremmin. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Säästöpankkiryhmän kanssa.

Jokaisen elämä ja tilanne on erilainen, mutta yhteistä on se, että puskuri olisi kiva, jos elämä kolhii. Ohjelma palkitsee katsojaansa, kun näkee, minkälaisen taakan raharemonttilaiset selästään heittävät, kun saavat talouttaan ja oman taloutensa hallintaa ojennukseen.

Jos sokkona olisi saanut arvata, olisin luullut, että Raharemontti on Ylen ja Sijoittajat Nelosen ohjelma.

Onni ei asu tavarassa

Kotimaisessa Rikkaat ja rahattomat -realitysarjassa Nelosella päähenkilöt astuvat toistensa saappaisiin vaihtamalla viikoksi kotejaan ja lompakoitaan. Ohjelma on löytänyt yleisönsä, sillä se aloitti jo vuonna 2020.

Miten huolettoman muhkeaan viikkobudjettiin tottunut perhe sopeutuu köyhän perheen tosi niukkaan budjettiin? Entä mitä tonnin tai puolentoista tuhannen euron budjetti mahdollistaa sille, joka arjessaan joutuu laskemaan joka ikisen euron?

Kunkin jakson lopussa rikkaat ja rahattomat tapaavat toisensa ja keskustelevat siitä, millaisia ajatuksia vaihtoviikko on heissä herättänyt. Tapaaminen ja keskustelu ovat ohjelman pihvi. Selvää on, että onni ei asu tavarassa. Se asuu hyvissä ihmissuhteissa ja merkityksellisessä elämässä. Hyvinvointi ja onni voivat kuitenkin vaarantua, jollei ole varaa hoitaa itseään.

Luottamus omiin taitoihin

DigiConsumers-tutkimushankkeessa tutkimuksemme osoittavat, että taloudellisilla vaikeuksilla ja koetulla taloudellisella paineella on hyvinvointivaikutuksia jopa vuosia eteenpäin. Itsenäistymisvaiheessa mielenterveyttä kuitenkin suojaa luottamus toimeentulosta, talousosaamisesta ja siitä, että pystyy hoitaman raha-asioitaan vastuullisesti.

Vaasan yliopistossa tänäkin syksynä aloitti 400 uutta opiskelijaa kurssin, jonka tavoitteena on tukea opiskelijan oman talouden hallintaa. Samoin yli tuhat toisen asteen opiskelijaa aloitti syksyllä 2,5 vuotta kestävän NYTin Sijoittajakoulun. Näillä kursseilla ei opeteta äkkirikastumista, vaan pitkäjänteisyyttä.

Kirjoittaja on DigiConsumers-tutkimushankkeen viestintäkoordinaattori sekä Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin talousosaamisen asiantuntija. Blogi on julkaistu Viisas Raha -lehdessä 4.11.2024.

Eija Seppänen Lasten asenteet rahaan ja talouteen