Terhi-Anna Wilska - Miksi nuoret naiset eivät luota itseensä talousasioissa?

29.10.2024

Tutkimusryhmältäni valmistui tänä syksynä kaksi selvitystä nuorten talousosaamisesta: ensimmäinen yhteistyössä Oikeusministeriön ja toinen OP-ryhmän kanssa. Vaikka tulosten mukaan nuorten talousosaaminen oli hyvällä tasolla, tutkimuksista löytyi sukupuolten välillä mielenkiintoisia eroja.

Oikeusministeriön tilaamassa selvityksessä havaitsimme, että 15–29-vuotiaiden nuorten naisten talousosaaminen oli kaikilla osa-alueilla parempaa kuin nuorten miesten. Miehet myös ottivat riskejä ja tulivat helpommin huijatuiksi digiympäristöissä. Jopa viidennes nuorista miehistä oli joutunut sijoitus- tai muun huijauksen uhriksi.

Nuoret miehet luottivat kuitenkin taloudelliseen osaamiseensa enemmän kuin naiset. He sijoittivat enemmän ja riskialttiimmin. Yli viidennes nuorista miehistä haki riskisijoittamisesta jännitystä, kun taas nuorista naisista tämänkaltaista säpinää elämäänsä haki alle kymmenesosa.

Riskeistä huolimatta nuoret miehet olivat paljon tyytyväisempiä talouteensa ja kuluttamiseensa kuin nuoret naiset. Miehet kokivat myös osaavansa hallita talouttaan paremmin kuin naiset. Lisäksi miehet kokivat naisia useammin oman toimeentulonsa paremmaksi kuin ystäviensä toimeentulon.

Opetetaanko tytöille ja pojille taloutta eri tavoin?

Herää kysymys, opetetaanko taloutta tytöille ja pojille eri tavoin? Paljon on keskusteltu siitä, että kouluissa pitäisi olla enemmän talousopetusta. Olen ehdottomasti samaa mieltä. Olen myös sitä mieltä, että vielä tärkeämpää on talousopetus kodeissa. Eikä pelkästään sen määrä vaan myös laatu ja kohdentaminen.

Vanhemmat osoittautuivat ylivoimaisesti tärkeimmäksi taloustiedon lähteeksi OP-ryhmän kanssa tekemässämme talousosaamisbarometrissa 15–19-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Koulu ja sosiaalinen media jäivät paljon jälkeen kodin vaikutuksesta.

Huomionarvoista oli, että vanhemmat puhuivat tyttöjen kanssa hieman enemmän kuluttamiseen, ostopyyntöihin ja perheen talouteen liittyvistä asioista. Poikien kanssa puhuttiin paljon enemmän sijoittamiseen, vaurastumiseen ja yrittäjyyteen liittyvistä asioista.

Tytöt kantoivat selvästi enemmän huolta omasta ja perheensä taloudesta kuin pojat. Niistä nuorista, jotka olivat taloudestaan huolissaan, oli yli kaksi kolmasosaa tyttöjä.

Pojista kasvatetaan varallisuuden kartuttajia, tytöistä kuluttajia

Tutkimusten tulokset kertovat karua kieltä sukupuolittuneesta taloudellisesta sosiaalistumisesta perheissä. Poikia kasvatetaan varallisuuden kartuttajiksi ja tyttöjä kollektiivista huolta kantaviksi kuluttajiksi. Jotain kertoo se, että aikuisten miesten ja naisten ero pääomatuloissa on noin 60 prosenttia.

Varhaislapsuudessa raha ja säästäminen kiinnostavat tyttöjä ja poikia yhtä paljon. Tietoa taloudesta on tarjolla tytöille ja pojille yhtäläisesti. Jossain vaiheessa tyttöjen kiinnostus talousasioista kohtaan kuitenkin hiipuu.

Tähän vaikuttavat sekä kotien että yhteiskunnan asenteet. Talouden suunnittelua ja vaurastumista pidetään maskuliinisena aktiivisuutena ja huolen kantamista ja arjen kulutusta naisille sopivampana toimintana. Näihin ikivanhoihin oletuksiin pitäisi saada muutos.

Blogin kirjoittaja Terhi-Anna Wilska DigiConsumers-tutkimushankkeen johtaja ja  Jyväskylän yliopiston sosiologian professori. Wilska on erikoistunut kulutuksen ja talouden tutkimukseen. Blogi on julkaistu Keskisuomalainen-lehden kolumnina 26.10.2024.