Eija Seppänen - Kesätöissä oppii itsestä uutta

21.06.2023

Kauppa työllistää nuoria kesätyöntekijöitä, ja työllisti myös minut. Olin kahtena kesänä Stockmannin taloustavaraosastolla. Alkuun työskentely jännitti, kuten monia muitakin uuden edessä. Tuore tutkimus tuo esille, että usealla nuorella on erilaisia työelämäpelkoja. Onneksi näihin voidaan vaikuttaa.

Alussa Stockmannilla rankinta oli seisominen, mutta siihen tottui muutamassa päivässä. Kassakoneen käyttö pelotti, mutta nopsasti senkin käyttö alkoi sujua. Jos asiakas kysyi jotain, mitä en tiennyt, kerroin, että olen juuri aloittanut, en tiedä, mutta käyn kysymässä. ”Olen juuri aloittanut” -selitystä käytin pari viikkoa.

Suurta luottamusta koin, kun kesän jälkipuoliskolla sain laskea kassan ja viedä kassakuoret talousosastolle.

Sen kesän aikana opin, että asiakaspalvelussa ei tarvitse tietää kaikkea, mutta kohtelias ja mukava on hyvä olla. Senkin opin, että töihin tullaan sovitusti ja ajoissa. Näillä opeilla olen pärjännyt, vaikka uudet tehtävät ja työpaikat ovat välillä pelottaneet.

Uuden edessä pelottaa

Epäonnistumisen pelko on erityisesti nuorille tavallinen pelko, mutta kyllä se koskee vanhempiakin tekijöitä.

Viikonloppuna olin vapaaehtoisena Jukolan viestin tulospalvelussa. Vähän hirvitti, sotkenko koko järjestelmän, mutta ei siihen ollut edes mahdollisuutta. Meille annettiin hyvä perehdytys ja esihenkilöt seisoivat apuna lähietäisyydellä.

Luin satoja viivakoodeja, tarkastin nimiä ja painoin enteriä. Huomasin, että myös kisailijoita jännitti. Näin, että heitä helpotti, kun moikkasin etunimellä, katsoin silmiin ja annoin tsempit. Se toimi kaikilla kielillä. Siihen havaintoon purkautuivat omat pelkoni. Osaan ja pärjään ja ellen, kysyn apua.

Jokainen meistä pelkää jotain

Erilaiset pelot ovat hyvin tavallisia, ja niiden kanssa joutuu elämään. Järkevät pelot tekevät meidät varovaisemmaksi ja vastuullisemmaksi. Haitallinen pelko voi lamauttaa tai tehdä meistä arviointikyvyttömän.

Nuorten huoli omasta tulevaisuudestaan näkyy NYT nuorten tulevaisuusraportti 2023:n tuloksissa. Joka kolmas nuori pelkää, että työelämä on hänelle liian raskasta.

SuomiAreena-viikolla torstaina Porissa Nuorten yrittäjyys ja talous NYT ja DigiConsumers-tutkimushanke järjestävät yhteisen keskustelun nuorten työelämäodotuksista otsikolla: Nuoret pelkäävät työelämää – mitä pitäisi tehdä toisin?

”Kriisit luovat turvattomuutta ja pessimismiä työelämässä, jossa jo nyt koetaan kilpailun kasvavan, sanoo keskusteluun osallistuva tutkija Julia Nuckols Jyväskylän yliopistosta. Julia on tutkinut mm. korona-ajan vaikutuksia nuoriin aikuisiin.

Mitä pitäisi tehdä toisin?

Kun SuomiAreenalla etsimme yritysten ja työnantajien kanssa ratkaisuja nuorten työelämäpelkoihin, on tärkeää esittää kysymys, mitä pitäisi tehdä toisin. Samoin on tärkeää katsoa niitä asioita, joita nuoret työelämässä arvostavat.

TAT työelämäraportti 2022:n mukaan 87 prosenttia nuorista haluaa tehdä töitä ympäristössä, jossa ihmisiä arvotetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti. Nuorten toive käy järkeen. Arvostavassa ympäristössä ei tarvitse pelätä.

Työ ja työkulttuuri ovat suuressa murroksessa ja työelämä kärsii työvoimapulasta. Vastataan nuorten toiveisiin rakentamalla yhdessä parempaa työelämää. Ja siinä matkalla puhutaan hyvää työstä.

Tavataan SuomiAreenalla!

 

 

Eija Seppänen Lasten asenteet rahaan ja talouteen